Kumpas Nedir Ve Nasıl Kullanıyoruz

Kumpas nedir ve nasıl kullanılır bu konu hakkında bilgiler sunacağız. Kumpas makine mühendislerinin teknik yerleri ve CNC operatörleri sıklıkla kullanmış olduğu uzunluk kalınlık çap ve derinlik ölçülerinin ölçülmesinde temel bir kullanılan ölçü aletidir.

Kumpaslar iki çeşittir. Bir verniyerli istiyorsun ve bir de dijital olmak üzere günümüze kullanılan iki çeşittir.


Kumpas ölçü aletlerine sabit ve hareketli çene bulunuz sabit hareket etmeyen yer sabittir ve hareketli çenede ise bizim ölçümü yaptığımız kullandığımız alandır.


Kumpası kullanmadan önce ölçüm yapılacak olan yüzeyin temiz olması temiz olması.
Ölçüm yapılacak olan hassasiyeti uygun kumpasın tercih edilmesi.
Yine aynı şekilde okuma yaparken hareket ettirilmesi gerekir ilk bakılması gerekir.
Aynı şekilde kumpasın manyetik bir alana maruz kalmaması gerekir.
Hareketli parçalar ölçülmemesi gerekir.
Kalibrasyonunun yani ayarlarının stabil güncel olması gerekir.


Kumpas ile dış çap ölçerken genellikle ölçüden büyük olan kumpas tercih edilir. Yani 200 milim ölçülecekse 200 mm büyük olan kumpas tercih edilir ki rahatlıkla o tarafı ölçebilirim. Burada sabit tarafa parça dayanır. Hareketli tarafı ile parçanın ölçüleri diğer kenarı dokundurularak ölçüm okunması sağlanır.


İç çap ölçmeler de ise küçük olan ağız ölçüden küçük olan sabit yeni iş parçasına dayanılarak hareket ettirildiğinde parçaya doğru kenelerin delik eksenine paralel olacak şekilde ölçüm yapılır.


Bir derinliği ölçeceğim zaman tabii kumpasın alt tarafındaki bulunan çene dayanır ve kumpas ölçümün olacağı yere kadar hareket ettirilerek en son noktada kalan ölçü okunur.

Yorumlar