Cnc Makina Nedir Nasıl Çalışır

CNC genel olarak açılımı 'bilgisayar sayımlı yönetim'. CNC tezgâhları,günümüz de özel yazılımlar ile yüzey işleme,delik delme,klavuz çekme,özel imalat gibi hemen hemen birçok işlevi yüksek hassasiyette yapabilen makinelerdir.

  • CNC takım tezgahları içerisinde program genellikle kendi hafızasında saklanır.Dışarıdan External Input olarak fanuc sistemlerde olduğu gibi bir ağ yardımı ile hard disk içerisinden programlar ilgili tezgahlara aktırılabilinir.Programcı yani Cam elemanı operatörü kodu yazarak panelde (control paneli) girebildiği gibi uzman bir cam programları powermill solidworkds catia vs gibi araçlar ile yazabilir.Bu programları saklayarak aynı parçaları hızlı bir şekilde işlenmesi için ortam oluşturabilir.
  • Karşılaştırıldığında NC makinelere göre CNC makine daha çok hesaplama ve kontrol imkanı verir.
CNC takım tezgahlarında piyasa üzerinde en çok X ve Z ekseni olmak üzere iki temel eksen vardır.(Tornalarda çok sık kullanılır)Farklı işleme işlerine göre 3 eksen ve 4,5 eksen gibi cnc takım tezgahları da üretilmiştir.
En önemli diğer bir avantajları ise birden fazla takım ile çalışma kolaylığı sunmalarıdır.Takım magazinlerinde yer alan(mağazin takımların koyulduğu 1'den 12,15,20 ve bu sayı artabilir azda olabilir)tutucuların takımların yer aldığı bir sistemi de barındırır.Bu sistem ile programlamada ilgili takımı çağırabiliriz.

Cnc Makinelerin Genel Çalışma Prensibleri

Cnc tezgahları çalışma şekillerinde birçok adımlar mevcuttur. Kalıp tasarımı ve buna bağlı olarak metal işleme ahşap işleme ve diğer işleme sektörlerinde de cnc tezgahları belirli bir işlem sırasını takip ederek ilerler. Bu işlem sırasında öncelikle bir kalıp tasarımı yapılır.
Sonra bu yapılan tasarım programları ile cnc tanıtılır ve bu tanıtım yapıldıktan sonra iş parçası sıfırları takımlar ve buna bağlı olarak işin bitiş süresi gibi hemen hemen birçok şey bu işlem sırasında uygulanır. Operatör ise tasarımcıdan yani "cam" gelen bu tasarımı yani metalin işlemesini yürütmekle görevli olan kişidir. Öncelikle işe kalıbı makineye bağlayarak başlar ve bu aşamada çok dikkat etmesi gereken en önemli husus kalıbın yüzeyinin tam oturması ve gönyede olması çok önemlidir. Eğer kalıp tam oturmaz ise çıkan kalıpta ölçü birbirini tutmayacaktır. Hassas bir işleme yapılamayacaktır

Yorumlar